Okuyucuların Seveceği Yazılar Nasıl Yazılır?

Cuma, Haziran 12, 2015
Merhabalar! ZinioBlogger, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada Blog Yazarları'na yardımcı olmak amacıyla yayına hazırlanmış olup, bugüne kadar bu alanda karşınıza çıkan tüm web sitelerinden farklı bir misyon üstlenmiştir. Hem sanal ortamda hem de basılı bir dergi halinde Blog Yazarları'nın kendilerini ifade etmelerine de olanak sağlayacak olan ZinioBlogger bütün blog yazarlarının ortak buluşma noktası olacaktır. Her zaman takipte kalmanız dileğiyle...
blog yazmak

Blog dünyasının ilginç olan birçok yönü vardır. Bunlardan biri de yazdığınız yazılardan bazılarının büyük ilgi görmesi bazılarının da geri planda kalarak sanki hiç yazılmamış gibi bir kenarda durmasıdır. Burada iki farklı durum ortaya çıkıyor. Birincisi; yüzlerce yazı yazarsanız ama bu yazılardan belli başlı bir kaç tanesi bloğunuzun ziyaretçi sayısının %70'ine katkı sunar. Diğer de gerçekten okuyucularınızın ilgisini çeken, büyük beğeni toplayan yazılarınızın sosyal medyada ve okurların kendi bloglarında paylaşmasıyla patlar gider.

Biz burada ikinci kısma değineceğiz. Yani "bloğunuzu ziyaret ederek yazılarınızı okuduktan sonra beğenilmesini sağlamak için ne yapabilirsiniz?" sorusuna yanıtlar arayacağız.

Gündemi takip edin. Konularınızı güncel tutun!

Eminiz ki yazılarınızın büyük bir bölümünü çok özenli davranarak yayına hazırlıyorsunuz. Şimdi bu yönünüzü biraz daha geliştirelim. İlk olarak bilmeniz gerekenin "fark yaratmak" olduğunun farkına varmalısınız. Yani yazılarınız ne kadar özenle, ince elenip sık dokunarak yazılmış olursa olsun bloğunuzu takip eden kişilerin dikkatini çekmediği sürece o yazının onlarca, yüzlerce ve hatta binlerce kişiye ulaşmasını bekleyemezsiniz.

Her zaman güncel olmaya odaklanmalısınız. Yani bugün yazacağınız bir yazı dün olay yaratan bir haber hakkında olabilir ya da dünya gündemine bomba gibi düşen bilimsel bir gelişme olabilir. Her kategori için güncel olmak önemli. Örneğin, Türkiye geçtiğimiz günlerde 7 Haziran Genel Seçimleri'nden çıktı. Bugün ise hükumetin kurulması ve hangi partinin hangi partilerle koalisyon kurup kurmayacağı konusu gündemden düşmek bilmiyor. Eğer, politika konusuna da yer verdiğiniz bir bloğunuz varsa bu konuya değinmeniz ziyaretçilerinizin dikkatini çekebilir ve geçmiş süreçte okuyucularınıza bir güven aşıladıysanız tüm ülke halklarını ilgilendiren böyle bir durum hakkındaki görüşleriniz de merak edilecektir.

Yazılarınız içerik anlamında mükemmeli hedeflemeli!

Her şey planlı ve programlı işlemeli. Yazılarınızı yazarken yapıyı göz ardı etmemelisiniz. Yapı, blog makalelerinde iskelet görevi üstlenir. Çoğu okuyucunuz bunu fark etmeyebilir ancak yapıya bağlı olarak önünüze çıkan plan programlama olmadan, bu iş olmaz. 

Yazılarınızda yapı sorununu çözmek ya da bu konuda uzmanlaşmak için fikir edinebileceğiniz onlarca yapı türü var. Örneğin; “nasıl yapılır” yazıları (şu anda okumakta olduğunuz gibi) ya da “liste” yazıları için yapı çeşitleri bulabilirsiniz. Bu gibi özelliklerin birçok blogda ön planda tutulduğunu rahatlıkla fark etmişsinizdir. En azından bu yazıyı okuduktan sonra fark edeceksiniz. 

Bununla birlikte yazılarınızın dikkat çekmesi için birçok ekstra özellik de ekleyebilirsiniz. Bu konuda "yaratıcı yazarlık" konusunda okumalar yapmanızı önerebiliriz.

Geriye dönük düzenleme yapmaktan korkmayın!

Hepimiz insanız ve herkesin kendine göre hataları vardır. Geriye dönük olarak bloğunuzda yer alan makalelerinizdeki hataları kolayca düzenleme şansına sahipsiniz. Belki de blogları farklı kılan pozitif yöndeki özelliği budur. Ancak bunu alışkanlık haline getirip de "nasıl olsa düzenleyebiliyorum, hatalara sonra göz atarım" demek gibi bir yanlışa düşmeyin. Okuyucularınız bloğunuzdaki yazıları okurken karşılarına çıkan bir ya da iki tane yazım yanlışını hoş karşılayabilir ancak bu sayı arttıkça sizi ciddiye almaları konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Şunu unutmayın; "Çok yararlı bilgilerle dolu ancak kötü yazılmış bir yazı asla hak ettiği ilgiyi görmez. (1)"
İpucu: Taslağı hazırladıktan sonra yazınızın %10’unu kesmeye çalışın. Bu daima yazınızı daha güçlü kılacaktır.

Biçimlendirme görsel açıdan önemli bir yere sahip!

İçerik anlamında söyleyeceklerimiz şimdilik bunlardan ibaret. Her ne kadar bu önerileri dikkate almış olsanız da bunlar da tek başına yeterli değil. İyi bir yazı ancak iyi bir şekilde pazarlanabilirse kitlelere ulaşacaktır.

Yazılarınızı yazdıktan sonra düzenleme yapın. Her şeyin yerli yerinde olmasına özen gösterin. Resimler ve yazılar birbirine karışmasın. Seo açısından resimlerinizde eksiklikleri giderin. Alt başlıklar kullanmaktan kaçınmayın. Resimlerinize meta etiketleri ekleyin. Alıntı yaptığınız zaman kaynak göstermekten asla kaçınmayın.

Son olarak; bir blog için en güzel şey şudur; "Bir okuyucunuzun bloğunuzu okuduğu bir yazıdan sonra yenisini okumak için can atması" bloğunuzu ülke çapında duyuracak kadar etkili bir eylemdir. Bununla birlikte okuyucular sizde gördüklerini arkadaşlarınıa anlatacak kadar da etkilenmelidir. Bunların dışında kafaya takacağınız hiçbir şey yok gibi. Burada bahsettiklerimizi yeterli oranda uygulamanız, sizi gerçek bir blogger yapmanın yanı sıra kitlelere de ulaştıracak önemli ipuçlardır...
KISA BİLGİ: Bloğunuzun daha fazla insan tarafından okunmasını dolayısıyla daha çok ziyaretçi çekmesini istiyorsanız önemsemeniz gereken ilk konu "özgün içerik" üretmek olmalıdır. Sonraki aşama ise seo uyumlu yani responsive bir şablon kullanmanız Google'ın gözünde yükselmeniz için önemlidir. Bunların dışındaki konular ise sizin keyfinize kalmış bir durumdur. Kısacası seo ve özgün içerik, bloğunuzun geleceği açısından hayati önem taşımaktadır.

11 yıldan bu yana "Blog yazarlığı ve Blogger" alanında kendimi geliştirmekteyim. 21 Ekim 1989 Tarsus doğumluyum. İlk ve orta okulu doğup büyüdüğüm kentin en büyük mahallerinden... Devamını Oku »

Bunlara da Göz Atabilirsiniz

Sonrakİ Yazı
« Prev Post
Öncekİ Yazı
Sonraki Yazı »